Speciální kojenecká mléka

Řada Sunar Expert byla speciálně vyvinuta pro děti se specifickými výživovými potřebami. Určena je zejména těm, kteří trpí potížemi s ublinkáváním, častými zácpami a břišními kolikami nebo mají zvýšené riziko vzniku nejrůznějších alergií.

 

Kojení je pro kojence nejlepší způsob výživy.
Potravina pro zvláštní lékařské účely.

od
0. měsíce
Ublinkávání, břišní koliky a zácpy

Ublinkávání, břišní koliky a zácpy

Více o produktu Koupit na Feedo.cz
od
0. měsíce
Riziko vzniku alergie

Riziko vzniku alergie

Více o produktu Koupit na Feedo.cz

Komplexní jídelníček pro vaše nejmenší

Získat zdarma

Slovník složení

ARA - kyselina arachidonová

Patří mezi omega 6 polynenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo nepostradatelné, a proto musí být přijímány potravou. Kyselina arachidonová je nezbytná zejména pro malé děti a je významnou složkou buněčných membrán a důležitou mastnou kyselinou lidského mozku. U dětí hraje hlavní roli v rozvoji mozku a oční sítnice. Je obsažena v mateřském mléce, a proto se přidává i do kojenecké výživy.

Zdroje: rostlinné oleje, olej z Mortierella alpina, vejce, vnitřnosti, hovězí maso, mléčné výrobky.

Beta-palmitát

Složka tuků složená z triacylglycerolu a mastných kyselin. Je důležitou součástí mléčného tuku mateřského mléka. Přispívá k lepšímu trávení tuků a tím i spokojenému bříšku. V poslední době se z důvodu přiblížení se složení mateřského mléka přidává i do kojenecké výživy.

DHA neboli kyselina dokosahexaenová

Patří mezi esenciální omega 3 polynenasycené mastné kyseliny. Esenciální znamená, že ačkoli jsou pro organismus velmi důležité, nedokáže si je sám v dostatečném množství vytvořit, proto by měly být pravidelně a v dostatečném množství přijímány stravou. Omega 3 mastné kyseliny jsou v poměrně značném množství zastoupeny v mozku a oční sítnici a přispívají tak k jejich správnému vývoji a funkci. U dětí jsou velmi důležité ve fázi růstu a vývoje, a proto se přidávají i do kojenecké výživy.

Zdroje: mořské plnotučné ryby, mořští živočichové, korýši, rybí olej.

GOS – rozpustná vláknina

Galaktooligosacharidy jsou často označovány také jako prebiotická vláknina. Podporují správnou střevní mikroflóru a tím přispívají ke spokojenému bříšku miminek. Je to třetí nejzastoupenější složka mateřského mléka, a tak by měla být součástí každé kvalitní kojenecké výživy.

Laktóza

Označuje se jako mléčný cukr, nachází se zejména v mléce, kde je nejzastoupenější sacharidovou složkou. V organismu se díky enzymu laktáza štěpí na jednoduché cukry neboli monosacharidy. Ty se pak dostávají do krevního oběhu, kde slouží jako okamžitý zdroj energie. Lidé, kteří mají sníženou funkci laktázy, mívají problémy s trávením laktózy zejména po konzumaci mléka. Nestrávená nebo jen částečně strávená laktóza se následně dostává do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro bakterie. Rozkladem laktózy bakteriemi se pak tvoří plyny, což následně způsobuje obtíže, nadýmání, bolestni břicha a eventuálně průjmy. Alternativou pro lidi s laktózovou intolerancí je pak konzumace bezlaktózového mléka. Lidé s laktózovou intolerancí by měli sledovat složení výrobků, jelikož laktóza je často přidávána do potravin.

Zdroje: mléko, mléčné výrobky a potraviny, do kterých se přidává laktóza.

Mléčný tuk

Klíčová složka mateřského mléka s vysokým obsahem mastných kyselin. Mléčný tuk je zdrojem energie a vitaminů A, D, E a K. Obsahuje řadu bioaktivních látek, které se vyskytují zejména v jeho vrchní vrstvě, tzv. lipo-proteinové membráně (MFMG). Společnosti Hero se podařilo vyvinout unikátní recepturu s obsahem mléčného tuku. Ten naleznete ve všech našich produktových řadách.

Nukleotidy

Všudypřítomné sloučeniny v buňkách všech živých organismů. Hrají klíčovou roli ve všech biologických procesech. Jsou základní stavební jednotkou nukleových kyselin DNA (deoxyribonukleová kyselina), která je nezbytná při procesu dělení buněk, a RNA (ribonukleová kyselina), jež je nezbytná pro tvorbu bílkovin. Pořadí jednotlivých nukleotidů v řetězci určuje zápis genetické informace. DNA a RNA se také podílí na přenosu dědičné informace.

Jejich obsah v mateřském mléce je poměrně vysoký. K jeho snižování dochází v období kojení. Mezi nejčastější nukleotidy, které se rovněž přidávají do kojenecké výživy, patří:

 

  • UMP - uridin monofosfát
  • CMP - cytidin monofosfát
  • AMP - adenosin monofosfát
  • GMP - guanosin monofosfát
  • IMP - inosin monofosfát.

 

Ukazuje se pozitivní vliv nukleotidů na zdraví dětí, zejména vliv na metabolismus tuků, podporu imunitního systému, růst tkání, jejich vývoj a regeneraci. Důležitou roli tedy hrají především u rychle rostoucího organismu novorozence.

Syrovátková bílkovina

Syrovátka je bílkovina, která je součástí mléka. V kravském mléce tvoří 20 % bílkovin a v mateřském pak 60 až 80 %. Z toho důvodu se u kojeneckých mlék upravuje/snižuje obsah kaseinu, a naopak se navyšuje podíl syrovátkové bílkoviny. V kyselém prostředí se nesráží. Obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Syrovátka obsahuje ve vyváženém poměru všechny potřebné - esenciální aminokyseliny. Přispívá k obnově střevní mikroflóry. Organismem je velmi dobře využitelná.

Zdroje: mléko, mléčné výrobky.