Důležitost náhradní mléčné výživy ve věku od 1 do 3 let

Říká se, že sklenici mléka jen tak něco nepřekoná. Ve věku od 1 do 3 let to platí dvojnásob. Vaše dítě by v tomto období mělo každý den vypít dvě sklenky batolecího mléka.

Důležitost náhradní mléčné výživy ve věku od 1 do 3 let

Doporučená denní dávka od 300 do 500 ml zajistí vašemu dítěti až 70% příjem denní potřeby vápníku potřebného pro správný růst kostí a zubů, přičemž zbylých 30 % získá z pestré stravy během dne.

Věděli jste, že…

Dítě od 1 do 3 let by mělo každý den vypít dvě sklenky batolecího mléka, které obsahuje ještě více důležitých živin než mléko kravské.

Jaké jsou výhody batolecího mléka oproti kravskému?

Speciální batolecí mléko je bohaté na látky potřebné pro zdravý rozvoj vašeho dítěte v tomto věku. Obsahuje mléčný tuk, který mu dodává lahodnou chuť a přispívá k lepšímu vstřebávání vitaminů A, D, E a K. Je to skvělý zdroj důležitých látek, jako například vitaminů A, C, D a vitaminů skupiny B, sacharidů, bílkovin a minerálních látek.

Batolecí mléko navíc obsahuje některé důležité živiny,
které bychom v kravském mléku nenašli:

  • esenciální omega 3 mastné kyseliny, zejména pak kyselinu linolovou
  • dostatečné množství železa, které přispívá k lepší krvetvorbě
  • bezpečnou hladinu jódu
  • regulovaný obsah bílkovin potřebných pro zdravý růst a vývoj.

Sunar jídelníček

Získejte jídelníček plný užitečných výživových rad, receptů a dobrot.

Děkujeme!

Nyní už se můžete těšit na cenné rady a informace, které vám pomohou s jídelníčkem pro vaše nejmenší.

Chyba

Formulář se z nějakého důvodu nepodařilo zpracovat.

Slovník složení

Vápník

Nejčastěji zastoupený minerál v našem těle, zejména pak v kostech a zubech. Jeho nízký příjem ve stravě dětí má negativní dopad na mineralizaci kostí. Velký význam hraje i pro zajištění svalové činnosti, srdeční akce a přenos nervového vzruchu. Vápník přirozeně obsahuje mléko, mléčné výrobky, listová zelenina, luštěniny.

Vitamin E

Je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vitamin E slouží v organismu jako nejdůležitější antioxidant, chrání buněčné membrány před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Údajně také zlepšuje hojení ran a podporuje činnost nervového systému. Bývá zničen během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.
Zdroje: olejpšeničných klíčků, řepkový olej, máslo, mléko, burské oříšky, sója, salát, maso.

Zeptejte se nás

Neváhejte se našich specialistů zeptat na cokoliv z oblasti výživy a stravování. Rádi vám odpovíme co nejdříve to bude možné. Děkujeme.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky