Prémiová péče

Výjimečné schopnosti díky vyvinutému mozku. Sunar Premium se vyznačuje jedinečným složením, které je inspirováno mateřským mlékem. Obsahuje mléčný tuk a unikátní kombinaci látek a vitamínů přirozeně se vyskytujících v mateřském mléku. Se Sunarem Premium nemusíte v dětské výživě dělat kompromisy.

Produkty z řady Sunar Premium

Sunar Premium představuje kompletní řadu mléčné výživy pro kojence a batolata. Vyznačuje se jedinečným složením s obsahem mléčného tuku a unikátní kombinací látek a vitamínů přirozeně se vyskytujících v mateřském mléce. Proto ho děti velmi dobře přijímají a zásadním způsobem se podílí na jejich zdravém růstu a vývoji.

od
0. měsíce
od uk.
6. měsíce
od uk.
12. měsíce
od uk.
24. měsíce

Mateřské mléko je naší inspirací

Příprava lahvičky Sunaru

MFGM
Milk Fat Globule Membrane

Jednou z klíčových složek mateřského mléka je mléčný tuk, jehož každá kapka je obalena lipo-proteinovou membránou.

Tato membrána se nazývá MFGM (Milk Fat Globule Membrane).

MFGM je složena z aktivních složek jako například sfingomyelin3, cholesterol4 a gangliosidy5,
které jsou klíčové pro vývoj nervové soustavy, mozku1 a imunity2.

Informace pro odborníky

Benefity Sunaru Premium

Nová unikátní formule Sunaru Premium  s obsahem mléčného tuku a MFGM významně přispívá k rozvoji mozku, imunity a kognitivních funkcí.

Rozvoj mozku

Rozvoj mozku

Kyselina alfa-linolenová, patří mezi omega-3 mastné kyseliny.

Imunita

Imunita

Díky obsahu vitaminu A přispívá Sunar Premium ke správné funkci imunitního systému.

Vývoj poznávacích funkcí

Vývoj poznávacích funkcí

Přítomný vitamin C zvyšuje vstřebávání železa v organismu, a to významně přispívá k rozvoji poznávacích funkcí u dítěte.

Slovník složení

ARA - kyselina arachidonová

Patří mezi omega 6 polynenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo nepostradatelné, a proto musí být přijímány potravou. Kyselina arachidonová je nezbytná zejména pro malé děti a je významnou složkou buněčných membrán a důležitou mastnou kyselinou lidského mozku. U dětí hraje hlavní roli v rozvoji mozku a oční sítnice. Je obsažena v mateřském mléce, a proto se přidává i do kojenecké výživy.

Zdroje: rostlinné oleje, olej z Mortierella alpina, vejce, vnitřnosti, hovězí maso, mléčné výrobky.

DHA neboli kyselina dokosahexaenová

Patří mezi esenciální omega 3 polynenasycené mastné kyseliny. Esenciální znamená, že ačkoli jsou pro organismus velmi důležité, nedokáže si je sám v dostatečném množství vytvořit, proto by měly být pravidelně a v dostatečném množství přijímány stravou. Omega 3 mastné kyseliny jsou v poměrně značném množství zastoupeny v mozku a oční sítnici a přispívají tak k jejich správnému vývoji a funkci. U dětí jsou velmi důležité ve fázi růstu a vývoje, a proto se přidávají i do kojenecké výživy.

Zdroje: mořské plnotučné ryby, mořští živočichové, korýši, rybí olej.

GOS – rozpustná vláknina

Galaktooligosacharidy jsou často označovány také jako prebiotická vláknina. Podporují správnou střevní mikroflóru a tím přispívají ke spokojenému bříšku miminek. Je to třetí nejzastoupenější složka mateřského mléka, a tak by měla být součástí každé kvalitní kojenecké výživy.

Kyselina linolová

Patří mezi omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Organismus si ji nedokáže v dostatečném množství vytvářet sám, a proto by měla být přijímána stravou. V souvislosti s propagací rostlinných olejů došlo v poslední době ke zvýšení konzumace omega 6 mastných kyselin v populaci, 
a tím i k množství kyseliny linolové, jejíž obsah ve stravě je nadměrný. Důležitý je přitom poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Jejich podíl by se měl dle nejnovějších doporučení pohybovat v rozmezí 5:1 až 8:1.

MFGM

Název je zkratka z anglického Milk Fat Globule Membrane. Můžete se setkat i s označením membrána mléčných kuliček.  Mléko (včetně mateřského) obsahuje mléčný tuk, který je rozptýlen ve formě drobných kapiček. Každá z nich je obalena touto tenkou vrstvou – membránou, která je složena z více než 190 bioaktivních látek. MFGM je tedy neoddělitelnou součástí mléčného tuku. Vyskytuje se v mateřském i kravském mléce. V mateřském mléce byl klinickými studiemi zjištěn její pozitivní vliv na vývoj dítěte, imunitu a kognitivní vývoj. Jedná se o relativně novou složku, která byla zjištěna v mléčném tuku mateřského mléka a dle tohoto vzoru je nyní přidávána i do vybraných kojeneckých mlék.

Mléčný tuk

Klíčová složka mateřského mléka s vysokým obsahem mastných kyselin. Mléčný tuk je zdrojem energie a vitaminů A, D, E a K. Obsahuje řadu bioaktivních látek, které se vyskytují zejména v jeho vrchní vrstvě, tzv. lipo-proteinové membráně (MFMG). Společnosti Hero se podařilo vyvinout unikátní recepturu s obsahem mléčného tuku. Ten naleznete ve všech našich produktových řadách.

Taurin

Jeho hlavní biochemická aktivita je spojena s metabolismem tuků. Je totiž významnou součástí žluče. Účastní se syntézy žlučových kyselin, vytváří podmínky pro emulgaci tuků a jejich následné enzymatické štěpení (trávení tuků). Dále se podílí na regulaci koncentrace vápníku v krvi, ovlivňuje přenosy nervových impulsů a podílí se na procesu vidění. Je nezbytný pro nedonošené děti a kojence, a proto se přidává do kojenecké výživy. 

Vápník

Nejčastěji zastoupený minerál v našem těle, zejména pak v kostech a zubech. Jeho nízký příjem ve stravě dětí má negativní dopad na mineralizaci kostí. Velký význam hraje i pro zajištění svalové činnosti, srdeční akce a přenos nervového vzruchu. Vápník přirozeně obsahuje mléko, mléčné výrobky, listová zelenina, luštěniny.

Vitamin E

Je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vitamin E slouží v organismu jako nejdůležitější antioxidant, chrání buněčné membrány před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Údajně také zlepšuje hojení ran a podporuje činnost nervového systému. Bývá zničen během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.
Zdroje: olejpšeničných klíčků, řepkový olej, máslo, mléko, burské oříšky, sója, salát, maso.

Vitamin K

Přesto, že patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, v organismu je uchováván jen v malém množství a bez pravidelného denního příjmu dochází k jeho rychlému vyčerpání. Vitamin K podporuje krevní srážlivost a předchází vnitřnímu krvácení. Vitamin K hraje důležitou úlohu při tvorbě kostí. Účastní se také metabolismu vápníku a je tedy důležitý i pro kostní metabolismus. V organismu je produkován bakteriemi zažívacího traktu. Mateřské mléko má relativně nízký obsah vitaminu K. Novorozenci, kteří jsou výhradně kojeni a jejichž střevní mikroflóra není ještě dostatečně funkční, jsou vystaveni zvýšenému riziku nedostatku vitaminu K. Proto je třeba kojencům vitamin K doplňovat.

Zdroj: sója, hovězí játra, zelený čaj, zelené rostliny, zelí, špenát, květák, luštěniny, játra.

Zinek

Zinek urychluje biochemické procesy v organismu, je důležitý pro metabolismus makroživin (sacharidů, tuků, bílkovin) a mastných kyselin. Nezastupitelnou roli hraje v rozvoji poznávacích funkcí a syntéze bílkovin. Přispívá ke správnému vývoji kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Zinek je rovněž důležitý pro rozvoj zraku a imunitního systému. Svou roli sehrává také v činnosti žláz s vnitřní sekrecí a zvyšuje syntetickou činnost jater. V neposlední řadě chrání buňky před oxidativním stresem a podílí se na procesu jejich dělení.

Železo

Železo je součástí krevního barviva hemoglobinu a podílí se tak na přenosu kyslíku. Zabezpečuje „dýchání“ buněk, bez železa by se buňky „zadusily“. Je jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterých závisí, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a ostatních důležitých orgánů, včetně svalů. Železo přispívá k posilování imunitního systému a také k rozvoji poznávacích funkcí (schopnost koncentrace, učit se, rozvoj řeči, paměti a další). Je součástí enzymů s antioxidačními účinky, podílí se na metabolismu makronutrientů a podobně jako vitaminy skupiny B přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Zeptejte se nás

Neváhejte se našich specialistů zeptat na cokoliv z oblasti výživy a stravování.

Položit dotaz