Učíme se stravovacím návykům

Na začátek není na škodu připomenout si ono okřídlené „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“. S učením dětí stravovacím návykům je dobré začít včas. A mějte na paměti, že jste to vy, rodiče, kdo v tomto procesu hraje zásadní roli.

Učíme se stravovacím návykům

Zjednodušeně řečeno vaším úkolem je trpělivou a pokud možno zábavnou formou ukázat dítěti, že stravování a svět jídla je plný zajímavých barev a chutí, které stojí za to poznávat. Společně!

Čemu se při učení se správným stravovacím návykům raději vyhnout:

  • Nepřidávejte do dětského jídla sůl. Vaše děti vám za to jednou poděkují.
  • Dětské jídlo neslaďte. Pokud tak učiníte, vaše dítě to bude vyžadovat pokaždé. Přebytek cukru v dětském organismu zabraňuje vstřebávání vápníku a minerálů důležitých pro vývoj dítěte a má také vliv na kazivost zubů.
  • Neučte vaše dítě na chipsy, hranolky, hamburgery či podobné fastfoodové jídlo. Tyto potraviny obsahují příliš mnoho soli a nasycených mastných tuků, které zatěžují organismus, a jsou také jednou z hlavních příčin obezity.
  • Neučte vaše dítě na džusy. Obsahují příliš mnoho cukrů a prázdných kalorií, tj. mají vysokou energetickou hodnotu, ale velmi nízkou výživovou.

Věděli jste, že…

Rodiče hrají v učení správných stravovacích návyků dětí zásadní roli. Proto za obezitu či zkažené zuby může většinou špatně zvolený nezdravý jídelníček. Přemýšlejte o jídle doma společně.

Co dělat pro rozvoj správných stravovacích návyků:

  • Poskytněte vašemu dítěti co nejpestřejší nabídku ovoce a zeleniny.
  • Při přípravě jídel buďte kreativní – hrajte si s barvami a tvary.
  • Připravujte vašemu dítěti 5 jídel denně.
  • Dbejte na to, aby se denní příjem mléka vašeho dítěte pohyboval
    od 300 do 500 ml.
  • Důležitá je pravidelnost stravovacího režimu.

Základy správného stolování

Možná to bude znít konzervativně, ale na společném stolování prostě záleží. Pokud tedy chcete, aby vaše dítě bralo jídlo vážně, jezte společně a učiňte z této chvíle něco výjimečného. Vaše dítě se tak bude cítit součástí něčeho důležitého, a navíc tak současně napomáháte upevňovat rodinné vazby.

Sunar jídelníček

Získejte jídelníček plný užitečných výživových rad, receptů a dobrot.

Děkujeme!

Nyní už se můžete těšit na cenné rady a informace, které vám pomohou s jídelníčkem pro vaše nejmenší.

Chyba

Formulář se z nějakého důvodu nepodařilo zpracovat.

Slovník složení

Bílkoviny

Základní materiál sloužící k výstavbě tkání a buněk našeho těla a k jejich obnově. Důležitou roli hrají rovněž při imunitních reakcích (působí jako protilátky). Dále působí jako enzymy, hormony a další látky důležité pro správné fungování těla. Bílkoviny jsou potřebné pro růst, zachování a regeneraci buněk a tkání v organismu. Zvlášť důležitá je kvalita a množství bílkovin ve stravě.

Zdroje: mléko, mléčné bílkoviny, luštěniny, maso, vejce a ryby.

Minerální látky

Podobně jako vitaminy jsou nezbytné pro fungování organismu. Podle jejich potřeby se dělí na makroelementy (vápník, fosfor, sodík, draslík, chlor, hořčík) a mikroelementy neboli stopové prvky (železo, měď, zinek, mangan, jod, selen, fluor).

Zdroj: pestrá a vyvážená strava.

Prebiotická vláknina

Oligosacharidy jsou rovněž označovány jako prebiotická vláknina. Přispívají k měkčí konzistenci stolice a podporují růst potřebných střevních bakterií - probiotik (Laktobacilů a Bifidobakterií). Galaktooligosacharidy GOS se nacházejí v mateřském mléce, v němž představují třetí nejzastoupenější složku.

Zdroje: mléko a laktóza.

Sacharidy

Rychlý a snadno dostupný zdroj energie pro organismus. Na příjmu energie ze sacharidů je plně závislá funkce mozku. Hlavním sacharidem mateřského mléka a stejně tak mléčné kojenecké výživy je laktóza. Ta je také, kromě probiotické vlákniny (oligosacharidů), obsažena v počáteční mléčné výživě jako jediný sacharid (cukr). Sacharidy jsou také hlavním zdrojem energie v pokračovací a batolecí mléčné výživě.

Sodík a draslík

Oba prvky se podílí na přenosu nervových impulsů. Draslík je dále nezbytný pro správnou činnost svalů, zejména srdečního. Stimuluje duševní činnost a přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Zvýšený přísun sodíku hraje negativní roli pro regulaci krevního tlaku, ale současně klade i zvýšené nároky na srdeční činnost. Zvláště lidé s vysokým krevním tlakem, srdečním onemocněním či obezitou by se měli raději vyvarovat vyššímu příjmu sodíku, resp. kuchyňské soli (NaCl). Dětem do 3 let se nedoporučuje solit a na dochucení stravy použít místo soli vhodné bylinky.

Zdroje sodíku: maso, rýže, sůl, mléčné výrobky, kyselé zelí, uzeniny.

Zdroje draslíku: špenát, brambory, ořechy, sója, ovesné vločky, obiloviny, maso, ryby, luštěniny, zelenina.

Tuky

Nejbohatší zdroj energie a nezastupitelná složka buněčných membrán. Tuky jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích A, D, E, K. Slouží jako izolační vrstva organismu proti tepelným ztrátám. Dodávají stravě plnost a chuť. Z výživového a zdravotního hlediska by měly ve stravě tvořit 25 až 35 % s převahou rostlinných tuků nad živočišnými. Živočišné tuky obsahují většinou vyšší podíl nasycených mastných kyselin a mívají tuhou konzistenci. Rostlinné tuky mají vyšší podíl mono- a polynenasycených mastných kyselin. Označují se jako oleje a jsou tekuté.

Zeptejte se nás

Neváhejte se našich specialistů zeptat na cokoliv z oblasti výživy a stravování. Rádi vám odpovíme co nejdříve to bude možné. Děkujeme za pochopení.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky