Kojenecká mléka pro zdravé děti

Kojenecké mléko je důležitou součástí výživy vašeho děťátka, proto pečlivě vybírejte, které je pro něj to nejlepší. Sunar jako jediný ve všech svých řadách obsahuje mléčný tuk podle vzoru mateřského mléka

Kojení je pro novorozence a kojence nejlepší způsob výživy.

Porovnání jednotlivých řad

Doporučujeme Sunar premium a pro výběr toho správného mléka jsme připravili porovnání řad.

Prémiová péče Komplexní péče Základní péče
Prémiová péče Komplexní péče Základní péče
Produkty Produkty Produkty
MFGM
MFGM
Mléčný tuk
Mléčný tuk
Vitaminy a minerální látky
Vitaminy a minerální látky
Prebiotická vláknina GOS
Prebiotická vláknina GOS
Beta-palmitát
Beta-palmitát + extra dávka
Nukleotidy
Nukleotidy
DHA
DHA + extra dávka
ARA
ARA + extra dávka
Produkty Produkty Produkty

Proč je mléčný tuk důležitý

Mléčný tuk je jednou z nejdůležitějších živin ve složení mateřského mléka.

Bioaktivní složka

Je zdrojem řady biologicky aktivních antimikrobiálních a imuno-modulačních látek.

Mléčná chuť

Dodává mléku lahodnou mléčnou chuť, která nemusí být zvýrazňována přidáváním mléčných aromat.

Vitaminy

Je důležitý pro vstřebávání vitaminů A, D, E, K rozpustných v tucích.

Zdroj energie

Je významným zdrojem energie, která je důležitá pro růst a vývoj dítěte.

Síla mléčného tuku

MFGM
Milk Fat Globule Membrane

Jednou z klíčových složek mateřského mléka je mléčný tuk, jehož každá kapka je obalena lipo-proteinovou membránou.

Tato membrána se nazývá MFGM (Milk Fat Globule Membrane).

MFGM je složena z aktivních složek jako například sfingomyelin3, cholesterol4 a gangliosidy5, které jsou klíčové pro vývoj nervové soustavy, mozku1 a imunity2.

Informace pro odborníky

Benefity Sunaru premium

Nová unikátní formule Sunaru premium  s obsahem mléčného tuku a MFGM významně přispívá k rozvoji mozku, imunity a kognitivních funkcí.

Rozvoj mozku

Rozvoj mozku

Kyselina alfa-linolenová, patří mezi omega‑3 mastné kyseliny.

Imunita

Imunita

Díky obsahu vitaminu A přispívá Sunar premium ke správné funkci imunitního systému.

 

Vývoj poznávacích funkcí

Vývoj poznávacích funkcí

Přítomný vitamin C zvyšuje vstřebávání železa v organismu, a to významně přispívá k rozvoji poznávacích funkcí u dítěte.

Slovník složení

Beta-palmitát

Složka tuků složená z triacylglycerolu a mastných kyselin. Je důležitou součástí mléčného tuku mateřského mléka. Přispívá k lepšímu trávení tuků a tím i spokojenému bříšku. V poslední době se z důvodu přiblížení se složení mateřského mléka přidává i do kojenecké výživy.

DHA neboli kyselina dokosahexaenová

Patří mezi esenciální omega 3 polynenasycené mastné kyseliny. Esenciální znamená, že ačkoli jsou pro organismus velmi důležité, nedokáže si je sám v dostatečném množství vytvořit, proto by měly být pravidelně a v dostatečném množství přijímány stravou. Omega 3 mastné kyseliny jsou v poměrně značném množství zastoupeny v mozku a oční sítnici a přispívají tak k jejich správnému vývoji a funkci. U dětí jsou velmi důležité ve fázi růstu a vývoje, a proto se přidávají i do kojenecké výživy. Mezi její přirozené zdroje patří mořské plnotučné ryby, mořští živočichové, korýši, rybí olej, lněný olej, lněná semínka.

MFGM

Název je zkratka z anglického Milk Fat Globule Membrane. Můžete se setkat i s označením membrána mléčných kuliček.  Mléko (včetně mateřského) obsahuje mléčný tuk, který je rozptýlen ve formě drobných kapiček. Každá z nich je obalena touto tenkou vrstvou – membránou, která je složena z více než 190 bioaktivních látek. MFGM je tedy neoddělitelnou součástí mléčného tuku. Vyskytuje se v mateřském i kravském mléce. V mateřském mléce byl klinickými studiemi zjištěn její pozitivní vliv na vývoj dítěte, imunitu a kognitivní vývoj. Jedná se o relativně novou složku, která byla zjištěna v mléčném tuku mateřského mléka a dle tohoto vzoru je nyní přidávána i do vybraných kojeneckých mlék.

Mléčný tuk

Klíčová složka mateřského mléka s vysokým obsahem mastných kyselin. Mléčný tuk je zdrojem energie a vitaminů A, D, E a K. Obsahuje řadu bioaktivních látek, které se vyskytují zejména v jeho vrchní vrstvě, tzv. lipo-proteinové membráně (MFMG). Společnosti Hero se podařilo vyvinout unikátní recepturu s obsahem mléčného tuku. Ten naleznete ve všech našich produktových řadách.

Prebiotická vláknina

Oligosacharidy jsou rovněž označovány jako prebiotická vláknina. Přispívají k měkčí konzistenci stolice a podporují růst potřebných střevních bakterií - probiotik (Laktobacilů a Bifidobakterií). Galaktooligosacharidy GOS se nacházejí v mateřském mléce, v němž představují třetí nejzastoupenější složku.

Zdroje: mléko a laktóza.

Vitamin E

Je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vitamin E slouží v organismu jako nejdůležitější antioxidant, chrání buněčné membrány před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Údajně také zlepšuje hojení ran a podporuje činnost nervového systému. Bývá zničen během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.
Zdroje: olejpšeničných klíčků, řepkový olej, máslo, mléko, burské oříšky, sója, salát, maso.

Zinek

Zinek urychluje biochemické procesy v organismu, je důležitý pro metabolismus makroživin (sacharidů, tuků, bílkovin) a mastných kyselin. Nezastupitelnou roli hraje v rozvoji poznávacích funkcí a syntéze bílkovin. Přispívá ke správnému vývoji kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Zinek je rovněž důležitý pro rozvoj zraku a imunitního systému. Svou roli sehrává také v činnosti žláz s vnitřní sekrecí a zvyšuje syntetickou činnost jater. V neposlední řadě chrání buňky před oxidativním stresem a podílí se na procesu jejich dělení.

Železo

Železo je součástí krevního barviva hemoglobinu a podílí se tak na přenosu kyslíku. Zabezpečuje „dýchání“ buněk, bez železa by se buňky „zadusily“. Je jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterých závisí, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a ostatních důležitých orgánů, včetně svalů. Železo přispívá k posilování imunitního systému a také k rozvoji poznávacích funkcí (schopnost koncentrace, učit se, rozvoj řeči, paměti a další). Je součástí enzymů s antioxidačními účinky, podílí se na metabolismu makronutrientů a podobně jako vitaminy skupiny B přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Zeptejte se nás

Neváhejte se našich specialistů zeptat na cokoliv z oblasti výživy a stravování.

Položit dotaz