Správná výživa v těhotenství
Správná výživa v těhotenství
Strava v těhotenství má přímý vliv na vývoj plodu, proto je na místě dbát v těhotenství více než kdy jindy na dodržování zdravé životosprávy. Nebudete tak prospívat pouze vašemu miminku, ale i samy sobě.
Těhotenství
3 minuty

Správná výživa v těhotenství 

Není žádným tajemstvím, že strava v těhotenství má přímý vliv na vývoj plodu. Proto je na místě dbát v těhotenství více než kdy jindy na dodržování zdravé životosprávy. Nebudete tak prospívat pouze vašemu miminku, ale i samy sobě. Vaše tělo tak bude lépe připraveno na porod a období po porodu. 

Proč je v těhotenství tolik důležitá zdravá životospráva? 

Je tomu tak proto, že všechny orgány, kosti, svalstvo i oběhový systém vašeho miminka se vyvíjí v podstatě od samotného počátku těhotenství. Postupný růst a vývoj miminka vyžaduje pravidelný a velký přísun energie i živin. Proto je zejména v tomto období tak důležité dbát na zdravý a pestrý jídelníček i dostatečný pitný režim. 

Je potřeba jíst v těhotenství dvakrát více, když jím vlastně za dva? 

Ne, to skutečně není nutné. Ve skutečnosti se energetická náročnost vašeho organismu v těhotenství zvýší zhruba o 15 %. I proto na sobě můžete sledovat větší chuť k jídlu, a to přes všechny žaludeční nevolnosti, ke kterým může v těhotenství docházet. 

Mám v těhotenství změnit svoje stravovací návyky? 

Nemusíte se hned uchylovat k dramatickým změnám. Důležité je, aby vaše strava obsahovala potřebné živiny, to jest vitamíny a minerální látky. Zejména pak kyselinu listovou, vitamín D, vápník, železo a Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. 

Správná výživa v těhotenství

Proč je pro mě kyselina listová tak důležitá? 

Kyselina listová snižuje riziko vrozených vad a přispívá k růstu embryonálních tkání během těhotenství. Při jejím nedostatku se častěji vyskytují potraty, defekty centrálního nervového systému či rozštěpové vady nervového systému. Za normálního stavu získáváme dostatek kyseliny listové přirozenou cestou z potravy, především pak z celozrnných obilných výrobků, zelené zeleniny a jater. V těhotenství si ale tělo říká o její extra přísun. Proto se doporučuje užívat ji ve formě potravinového doplňku již od 12. týdne těhotenství. 

Jak je to s prospěšností vitaminu D? 

V těhotenství si vaše tělo říká o zvýšený příjem vitaminu D, protože se významně podílí na tvorbě kostí miminka. Pomáhá rovněž organismu lépe získávat vápník ze stravy, a vápník má jak známo také zásadní vliv na tvorbu kostí. Výzkumy dokonce prokázaly, že dostatečný příjem vitamínu D snižuje u nastávajících maminek riziko vzniku těhotenské cukrovky. Přirozeným zdrojem vitamínu D je pro náš organismus dostatek slunečního svitu, tučné rybí maso, maso obecně, vejce a máslo. Jako doporučená dávka vitamínu D v těhotenství se uvádí 15 mg denně. 

Platí, že vyvážená, pestrá a zdravá strava je tím pravým klíčem k tomu, aby měl náš organismus dostatek všech potřebných živin.

Co to od nás vyžaduje? 

  • Každodenní konzumaci různých druhů ovoce a zeleniny. 

  • Pravidelnou konzumaci rybího masa, v případě tučných ryb pak maximálně 2x týdně. 

  • Dávat přednost celozrnným produktům. 

  • Omezit příjem nasycených mastných kyselin ve stravě a co nejvíce je nahradit polynenasycenými (Omega-3 a Omega-6). Dále do stravy zařadit nepražené ořechy a semínky a luštěniny (např. fazole, hrášek). 

  • Pokud není možné zabezpečit pestrou stravu, je možné potřebné vitaminy a minerální látky včetně ostatních živin doplnit obohaceným mléčným nápojem Sunar Gravimilk.