Úžasný svět jídla

Během prvních měsíců života dítěte je nejlepší a nejvyváženější stravou mateřské mléko. Zdravé donošené dítě může být kojeno do konce 6. měsíce věku. Pokud vaše strava a životní styl odpovídají zásadám kojící matky, můžete si být jistá, že dítěti poskytujete to nejlepší, co právě potřebuje.

Úžasný svět jídla

Zhruba od půl roku věku dítěte přestává mateřské mléko, resp. kojenecké mléko stačit. Proto je potřeba začít mléčné dávky doplňovat zeleninovými, masovými a ovocnými příkrmy, kašemi a dalšími výrobky dětské výživy.

Všechno je o chuti

Dětská strava by měla být především pestrá, zdravá a přiměřená věku dítěte. Dbejte na to, aby suroviny byly té nejvyšší kvality, do jídelníčku zařazujte dostatek ovoce a zeleniny a dávejte přednost potravinám, které odpovídají hygienickým normám. Svému děťátku podávejte potraviny pestré chuti, neboť chuť je jedním z hlavních kritérií, které se podílí na rozvoji správných stravovacích návyků.

Věděli jste, že…

Od šestého měsíce by měly kojené děti dostávat co nejpestřejší a chutné příkrmy, aby měly dostatečně zabezpečený přísun vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších potřebných složek.

Důležité zásady správné výživy:

  • Kojte co nejdéle, ideálně pak do ukončeného 6. měsíce věku.
  • Pokračujte v kojení i po zavedení nemléčných příkrmů.
  • Odborníci nedoporučují podávat neupravené kravské mléko během
    prvních tří let života.
  • Při přípravě pokrmů dbejte na vhodný výběr kvalitních surovin.
  • Ovocné či jiné pokrmy a šťávy nepřislazujte.
  • Do pokrmů nepřidávejte kuchyňskou sůl.
  • Jednou připravené mléko či pokrm již znovu neohřívejte a nepodávejte.
  • Kaše a jiné pokrmy s obsahem lepku nepodávejte dětem mladším 17 týdnů.
    Naopak od 17. do 26. týdne by se dítě s lepkem mělo setkat.
  • Vždy přesně dodržujte návod k přípravě a nepřekračujte doporučené dávkování.

Sunar jídelníček

Získejte jídelníček plný užitečných výživových rad, receptů a dobrot.

Děkujeme!

Nyní už se můžete těšit na cenné rady a informace, které vám pomohou s jídelníčkem pro vaše nejmenší.

Chyba

Formulář se z nějakého důvodu nepodařilo zpracovat.

Slovník složení

Bílkoviny

Základní materiál sloužící k výstavbě tkání a buněk našeho těla a k jejich obnově. Důležitou roli hrají rovněž při imunitních reakcích (působí jako protilátky). Dále působí jako enzymy, hormony a další látky důležité pro správné fungování těla. Bílkoviny jsou potřebné pro růst, zachování a regeneraci buněk a tkání v organismu. Zvlášť důležitá je kvalita a množství bílkovin ve stravě. Obsahuje je mléko, mléčné bílkoviny, luštěniny, maso, vejce a ryby.

Minerální látky

Podobně jako vitaminy jsou nezbytné pro fungování organismu. Podle jejich potřeby se dělí na makroelementy (vápník, fosfor, sodík, draslík, chlor, hořčík) a mikroelementy neboli stopové prvky (železo, měď, zinek, mangan, jod, selen, fluor).

Zdroj: pestrá a vyvážená strava.

Prebiotická vláknina

Oligosacharidy jsou rovněž označovány jako prebiotická vláknina. Přispívají k měkčí konzistenci stolice a podporují růst potřebných střevních bakterií - probiotik (Laktobacilů a Bifidobakterií). Galaktooligosacharidy GOS se nacházejí v mateřském mléce, v němž představují třetí nejzastoupenější složku.

Zdroje: mléko a laktóza.

Sodík a draslík

Oba prvky se podílí na přenosu nervových impulsů. Draslík je dále nezbytný pro správnou činnost svalů, zejména srdečního. Stimuluje duševní činnost a přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Zvýšený přísun sodíku hraje negativní roli pro regulaci krevního tlaku, ale současně klade i zvýšené nároky na srdeční činnost. Zvláště lidé s vysokým krevním tlakem, srdečním onemocněním či obezitou by se měli raději vyvarovat vyššímu příjmu sodíku, resp. kuchyňské soli (NaCl). Dětem do 3 let se nedoporučuje solit a na dochucení stravy použít místo soli vhodné bylinky.

Zdroje sodíku: maso, rýže, sůl, mléčné výrobky, kyselé zelí, uzeniny.

Zdroje draslíku: špenát, brambory, ořechy, sója, ovesné vločky, obiloviny, maso, ryby, luštěniny, zelenina.

Tuky

Nejbohatší zdroj energie a nezastupitelná složka buněčných membrán. Tuky jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích A, D, E, K. Slouží jako izolační vrstva organismu proti tepelným ztrátám. Dodávají stravě plnost a chuť. Z výživového a zdravotního hlediska by měly ve stravě tvořit 25 až 35 % s převahou rostlinných tuků nad živočišnými. Živočišné tuky obsahují většinou vyšší podíl nasycených mastných kyselin a mívají tuhou konzistenci. Rostlinné tuky mají vyšší podíl mono- a polynenasycených mastných kyselin. Označují se jako oleje a jsou tekuté.

Vitamin C

Nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví. Plní řadu důležitých funkcí. Citlivý je na teplo a oxidaci. Proto také při tepelném zpracování (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě) potravin dochází k jeho velkým úbytkům. Šetrnější je dušení v páře. Vitamin C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, čímž se podílí na syntéze kolagenu, a pro tkáňové dýchání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek. Podporuje růst, přispívá k energetickému metabolismu a normální psychické činnosti. Důležitý je i pro nervovou soustavu a chrání buňky před oxidativním stresem.

Vitamin E

Je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly). Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vitamin E slouží v organismu jako nejdůležitější antioxidant, chrání buněčné membrány před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Údajně také zlepšuje hojení ran a podporuje činnost nervového systému. Bývá zničen během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.
Zdroje: olejpšeničných klíčků, řepkový olej, máslo, mléko, burské oříšky, sója, salát, maso.

Vláknina

Vláknina jsou složky stravy, které nejsou rozkládány v trávicím systému. Dělí se na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Vláknina je obsažena v ovoci a zelenině, obilovinách, zejména celozrnných výrobcích, a luštěninách. Hlavní úlohou vlákniny v organismu je její pozitivní vliv na trávení. Přispívá ke zvýšení objemu stolice, k lepšímu pohybu střev a průchodu potravy zažívacím traktem. Přirozeně ji obsahuje ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny.

Zeptejte se nás

Neváhejte se našich specialistů zeptat na cokoliv z oblasti výživy a stravování. Rádi vám odpovíme co nejdříve to bude možné. Děkujeme.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky