Není žádným tajemstvím, že strava v těhotenství má přímý vliv na vývoj plodu. Proto je na místě dbát v těhotenství více než kdy jindy na dodržování zdravé životosprávy. Nebudete tak prospívat pouze vašemu miminku, ale i samy sobě. Vaše tělo tak bude lépe připraveno na porod a období po porodu.
Je tomu tak proto, že všechny orgány, kosti, svalstvo i oběhový systém vašeho miminka se vyvíjí v podstatě od samotného počátku těhotenství. Postupný růst a vývoj miminka vyžaduje pravidelný a velký přísun energie i živin. Proto je zejména v tomto období tak důležité dbát na zdravý a pestrý jídelníček i dostatečný pitný režim.
Ne, to skutečně není nutné. Ve skutečnosti se energetická náročnost vašeho organismu v těhotenství zvýší zhruba o 15 %. I proto na sobě můžete sledovat větší chuť k jídlu, a to přes všechny žaludeční nevolnosti, ke kterým může v těhotenství docházet.
Nemusíte se hned uchylovat k dramatickým změnám. Důležité je, aby vaše strava obsahovala potřebné živiny, to jest vitamíny a minerální látky. Zejména pak kyselinu listovou, vitamín D, vápník, železo a Omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Kyselina listová snižuje riziko vrozených vad a přispívá k růstu embryonálních tkání během těhotenství. Při jejím nedostatku se častěji vyskytují potraty, defekty centrálního nervového systému či rozštěpové vady nervového systému. Za normálního stavu získáváme dostatek kyseliny listové přirozenou cestou z potravy, především pak z celozrnných obilných výrobků, zelené zeleniny a jater. V těhotenství si ale tělo říká o její extra přísun. Proto se doporučuje užívat ji ve formě potravinového doplňku již od 12. týdne těhotenství.
V těhotenství si vaše tělo říká o zvýšený příjem vitaminu D, protože se významně podílí na tvorbě kostí miminka. Pomáhá rovněž organismu lépe získávat vápník ze stravy, a vápník má jak známo také zásadní vliv na tvorbu kostí. Výzkumy dokonce prokázaly, že dostatečný příjem vitamínu D snižuje u nastávajících maminek riziko vzniku těhotenské cukrovky. Přirozeným zdrojem vitamínu D je pro náš organismus dostatek slunečního svitu, tučné rybí maso, maso obecně, vejce a máslo. Jako doporučená dávka vitamínu D v těhotenství se uvádí 15 mg denně.
Mezi významné zdroje vápníku patří mléčné produkty, sýry (v těhotenství se ovšem raději vyhněte light verzím a také zrajícím sýrům s ušlechtilou plísní), zelenina, ořechy a luštěniny.
Dobrým zdrojem železa je červené maso, celozrnný chléb, brambory, ořechy, žloutek, luštěniny, ovoce a zelenina. Pro jeho lepší zpracování potřebuje náš organismus vitamin C. Proto se doporučuje společně s produkty obsahující železo konzumovat i ty s obsahem vitaminu C.
Především nenasycené mastné kyseliny Omega-3 a Omega-6, které se významně podílí na rozvoji mozku a oční sítnice vašeho miminka. Mezi jejich dobré zdroje patří tučné ryby, jako losos, makrela či sleď. Ale pozor, nedoporučuje se konzumovat je více než 2x týdně. Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky rybího masa, nemusíte hned propadat panice. Tyto prospěšné kyseliny totiž nalezneme také ve vlašských ořechách, dýňových a lněných semínkách nebo lněném oleji. V případě jakýchkoliv nejasností, zda vaše strava obsahuje dostatek nenasycených mastných kyselin, neváhejte a obraťte se na vašeho lékaře či výživového poradce.
Voda, voda a zase voda. A čím více, tím lépe! Voda je tím hlavním médiem, které do celého našeho těla přenáší živiny, a navíc nás výborně pročišťuje. Pokud si budete chtít čas od času od vody přece jen odpočinout, můžete sáhnout po šálku bylinkového čaje (samozřejmě neslazeného) nebo po sklence neslazeného nápoje. Slazeným nápojům se v těhotenství raději úplně vyhněte, mají totiž neblahý vliv na vaše citlivé zuby a dásně.
Žaludeční kyseliny, které se v důsledku častých nevolností a pálení žáhy uvolňují v ústech, mohou způsobovat poškození zubní skloviny. Také hormonální změny, k nimž v těhotenství dochází, mohou být příčinou zvýšené tvorby ústního plaku, který vede až k zánětům a krvácení.